Ние, балканците, знаем как да приготвяме чушки по милион и един начин и това е един от тях. Предлагаме ви да опитате начина, по който съседите-македонци мариноват чушки за зимата (или просто за мезе към някое любимо питие).
Мариновани чушки по македонски
Необходими продукти:
50 червени месести чушки
250 мл олио
250 мл оцет
1 шепа захар
1 шепа сол
2-3 глави чесън
2 връзки магданоз
1 пакетче черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Изпечете чушките, обелете ги, но махнете само дръжките, оставете ги цели. Сложете олиото, оцета, солта и захарта да заврат в голяма тенджера.
Когато марината заври, пуснете вътре чушките да поврят малко. Правете това на слаб огън и не бъркайте чушките, а само разклатете тенджерата. Мариноването продължава максимум 10 минути.
Почистете и нарежете на ситно чесъна, след което го смесете със ситно нарязания магданоз и черен пипер. Чушките, след като изстинат малко, се нареждат: ред чушки, отгоре слагаме чесън и магданоз, после пак чушки и продължаваме в същия ред.
Снимка: Pinterest
Залейте ги с маринатата и оставете бурканите отворени за една нощ.
Снимка: Pinterest
На сутринта долейте още малко от маринатата и затворете бурканите.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!