12 бр. яйца
4 ч.ч. ябълков или малцов оцет
1 бр. люта чушка
10 зърна черен пипер
10 карамфилчета
3 пръчици канела
2 с.л. бахар
Яйцата трябва да са с абсолютно здрави черупки и да не са твърде пресни – яйца на няколко дни се белят по-лесно. Слагат се в тенджера, покриват се изцяло със студена вода и се оставят да заврят. Огънят се намалява и се оставят да къкрят за 15 минути. Охлаждат се веднага със студена вода. Обелват се, като за по-лесно се започва от по-дебелия край, където са кухи. Беленето под вода обикновено е по-лесно. Яйцата се поставят в буркан, като не се натъпкват и остава място за маринатата.
Останалите продукти се слагат да заврят, като чушката е нарязана на ситно и след това огънят се намалява и сместа се оставя да къкри за 10 минути. Маринатата се сваля от огъня и се оставя да се изстуди до стайна температура. Прецежда се и се излива върху яйцата, бурканът се затваря и се слага в хладилник. Важно е маринатата да покрива яйцата изцяло. Бурканът се държи в хладилник докато яйцата се мариноват изцяло – това отнема около 2 седмици.