Как понякога имаме нуждата да се поглезим с вкусна зимнина : дали краставици, домати, тиквички, зеле и, разбира се, гъби. Днес това не е проблем, защото гъбичките могат да бъдат намерени по рафтовете на супермаркетите. Но колко е хубаво да се знае, че вие и семейството ви ще яде естествено и подготвено от вас, без излишни химия !
Искаме да споделим с вас чудесна рецепта за мариновани гъби . Ако ги подготви по този начин, през цялата година ще бъдете в състояние да се поглезите с вкусна храна за всички поводи. Тази марината е абсолютно подходяща за всички сортове гъби . Опитайте, определено ще ви хареса!
Съставките
вода 1 литър
захар 2 с.л. л.
сол 4 супени лъжици
дафинов лист 3 бр
бахар 6 бр
карамфил 4 бр
канела 0,5 ч.л.
Оцет 3 ч.л.
печурки 800-900 g
подготовка
Сварете 1 литър вода, добавете дафинов лист, черен пипер, канелата и карамфила. Сварете маринатата в продължение на три минути, в края на готвенето добавете оцетна есенция (70%) към водата или обикновен оцет. След това премахнете от котлона.
Изплакнете гъбите старателно, ако имате много големи гъби, можете да ги нарежете. Сложете ги в тенджера със студена вода, кипнете водата. Когато водата започне да ври, я отцедете и отново напълнете гъбите с чиста вода.
Добавете сол и варете гъбите, без да бъркате, докато заврят. Щом водата заври, смесете гъбите и внимателно отстранете получената пяна. Когато гъбите се утаят на дъното, ги извадете с лъжица.
Сложете ги в предварително стерилизирани буркани. Напълнете бурканите на 2/3. Отцедете гъбния бульон от бурканите и напълнете бурканите с марината. Затворете бурканите и поставете гъбите в хладилника.
Ако използвате обикновен оцет 6%, ще ви трябват 800 мл вода и 200 мл оцет. Ако имате 9% оцет, вземете 890 мл вода и 110 мл оцет. Ще получите страхотни мариновани гъби, които трябва да се съхраняват в хладилника. Споделете рецептата с приятелите си и открийте тайната на успешните туршии!