Курабийките са сред любимите сладки на всяко българско семейство. Със сигурност сте ги правили поне веднъж в живота си по някоя рецепта - стават лесно, много са като количество и засищат порядъчно.
Мармаладени курабийки
Продукти:
4 ч.ч.брашно
2 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
1/2 ч.ч.разтопена свинска мас
1/2 ч.ч.олио
4 с.л.захар
1 ч.л.сода
1 пак.бакпулвер
3 ванилии
200 гр.мармалад - от твърдия, да може да се реже (ако нямате, може и с всяко по-гъсто сладко или конфитюр)
Приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията в дълбока купа. В друга купа разбийте яйцата със захарта, добавете постепенно мазнината и след това - киселото мляко с угасената в него сода. Разбийте хубаво, докато се разтвори захарта.
Изсипете течната смес при сухите съставки и омесет меко тесто. Разточете от тестото правоъгълна кора с дебелина около 0.5 см.
Нарежете на квадрати, а може и да изрежете кръгчета с чаша. В средата на курабийките сложете по парченце мармалад (лъжичка сладко) и след това навийте на руло, като притиснете хубаво краищата навътре, за да не изтича плънката. Ако сте изрязали кръгчета, съберете краищата на тестото над плънката и хубаво прищипете.
Подредете курабиите в намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) и намажете отгоре със смес от разбито яйце и малко прясно мляко. Поръсете хубаво с кристална захар и пъхнете да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 35 мин.
Щом ги извадите, още горещи поръсете с малко вода. Оставете ги за 10-тина минути да се охладят в тавата, след което прехвърлете в подходящ съд.