4 с.л. олио
1 1/2 кг. пилешки бутчета
сол и черен пипер
1 1/2 чаша лук, нарязан на ситно
1 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смлян чесън
1 с.л. смлян кориандър
1 с.л. смлян кимион
1 1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. лют пипер
2-3 чаши пилешки бульон
1/4 ч.л. шафран
1/2 чаша зелени маслини, измити и почистени от костилките
2 лимона - само кората, нарязана на ивички (може и от сладко)
2 с.л. нарязани листа от кориандър
Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган (тенджерка) с дебело дъно. Подсушете пилешкото и подправете бутчетата със сол и черен пипер. Поставете ги в съда с олиото на порции и запържете от всички страни. Извадете ги върху чиния.
Сложете в тигана лука и гответе до леко омекване. Прибавете джинджифила, чесъна, кориандъра, кимиона, червения пипер, куркумата и лютия пипер и объркайте добре. Сложете обратно пилешкото и бъркайте, докато парчетата месо се покрият добре от подправките. Добавете пилешкия бульон, така че 2/3 от месото да е покрито. Добавете шафрана и объркайте. Оставете течността да закъкри покрийте съда и гответе на умерен огън 20-25 минути. Прибавете маслините и лимонената кора. Покрийте отново и варете още 10 минути, докато пилешкото се свари напълно. Извадете бутчетата и увеличете котлона. Гответе така 6/8 минути, докато сосът се редуцира леко. Добавете кориандъра и подправете на вкус.
Поднесете пилешкото върху канапе от кускус или варен ориз. С лъжица сипете от соса отгоре му. Украсете с нарязаните листа кориандър.