Ако обичате от популярните масленки, които се правят със свинска мас и локум, то този постен вариант определено ще ви очарова. Получават се изключително пръхкави и нежни на вкус сладки, а за приготвянето им ще използвате обикновено растително олио и гореща вода.
Масленки с гореща вода и сладко
Продукти:
- 10 г ванилова захар
- настъргана лимонова кора
- 120 мл гореща вода
- 120 мл олио
- 300 г брашно
- 10 г бакпулвер
За плънка:
- сладко от череши или вишни или сладко по ваш вкус
- 50 г пудра захар за овалване
Приготвяне:
Изсипете последователно съставките в по-дълбока купа и замесете меко, компактно тесто, което лесно се оформя с ръце.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
В началото тестото е лепкаво, но не прибавяйте повече брашно - просто го омесете добре.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Правят се топчета, сплескват се, в средата се слага лъжица сладко или сладко, затваря се и отново се оформя на топка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Подредете ги в покрита с хартия тава и ги изпечете за 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Снимка: YouTube
Докато са горещи се овалват в пудра захар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube