Маслините, които свалят кръвното и предпазват от рак

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Маслините, които свалят кръвното и предпазват от рак
91122
Източник: agronovinite.com
Снимков материал: pixabay.com
Маслините, които свалят кръвното и предпазват от рак

Кои са лечебните свойства на маслините ?

Хапвайте по 5-6 маслини на гладно, за да намалите апетита и да отслабнете. Това е стара норма на диетолозите, тъй като маслината се смята за извънредно добър питателен продукт.

Ако мислите , че това е лъжа, когато прегладнеете, хапнете 5-6 маслини и гладът ви ще изчезне мигновено.

Още в дълбоката древност са били познати лечебните свойства на маслините. От тях се добива зехтин – най-полезната мазнина позната на човека. По същия начин, маслиновата паста е много полезна, здравословна и засищаща. Много от диетолозите добавят маслините към своите диети, тъй като заедно с черния шоколад, ядките и бадемите, те имат в състава си изключително полезни мононенаситени мастни киселини омега-6 и омега-9, които пък водят до възпиране на приема на вредните наситени мастни киселини.

Ниските граници на холестерола ни се поддържат от ненаситените мастни киселини, а от там се предотвратява и рискът от високо кръвно налягане. Затова консумацията на маслини – черни, безсолни, зелени, стафида, солени и каквито и да е други от многобройното им ранообразие, ще ви даде залог за отслабване и то не от къде да е другаде, а от най-вредното място – около корема.

Маслините съдържат резерв от хранителни вещества, които помагат на здравето

Маслините притежават голям резерв от полезни вещества,които ще помогнат на вашето здраве. Те съдържат в големи количества от витамините А, В, Д и Е, които правят плода от Средиземноморието един от най-добрите антиоксиданти.
Ако имате навик да похапвате често маслини, няма да имате никакви проблеми със зрението, ще сте предпазени от инфекции, ще придобиете по-добра обмяна на веществата и ще се сдобиете с по-здрави зъби и кости.

Витамин Е в маслините поддържа кръвоносните съдове, пази и от махмурлук

Витамин Е е с най-голямо съдържание. Той се бори със свободните радикали и поддържа кръвоносните ни съдове здрави и еластични. Друга особеност на маслините е, че неутрализират токсичните вещества, между които е и алкохолът в кръвта. Ако често си пийвате по няколко чашки, включете към питието си салата от маслини и тялото ви ще пребори по-лесно алкохола, а сутрин няма да имате и спомен от махмурлук.

Маслините помагат за здравето на сърцето и артериите

Плюсове за сърдечното и артериално здраве – по-големия брой от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини нямат холестерол и при този случай зехтинът не може да вдигне нивото му, напротив – държи го в равномерни стойности. Зехтинът още съдържа линолеева киселина омега-6 ( EFA; основна мастна киселина), която е жизнено необходима а човешкия организъм.

Маслините предпазват и от рак на гърдата и простатата

Употребата на големи количества мононенаситени мазнини води до по-малък риск от рак на гърдата. Б-систостеролът е мазнина, която се съдържа в растителните масла като зехтина – допринася за предотвратяване образуването на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.

Маслините намаляват риска от артрит

Маслините понижават риска от заболяване от артрит – доказано е, че хората, които консумират големи количества зехтин, по-рядко страдат от ревматоиден артрит.

Маслините подпомагат костното развитие

Мастноразтворимите витамини E, A, D и K, които се съдържат в зехтина, са изключително важни за подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и за укрепване на костите чрез фиксиране на калция. Поради лесната си смилаемост и минералите, които съдържа за подпомагане на използването на витамините в тялото, се препоръчва на възрастните. Възпрепятства загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.

Маслините свалят кръвното налягане

Маслините и добиваният от тях зехтин понижават кръвното налягане – доказано е, че зехтинът има благоприятно въздействие върху хипертонията. От листата на маслиновото дърво се произвеждат и медикаменти за понижаване на кръвното.

Без значение дали се употребява топъл или студен, зехтинът помага и при заболявания от гастрит, язви, като намалява количеството на стомашните киселини. Като допълнение на това маслините активират жлъчната течност и я привеждат в перфектно състояние. Зехтинът управлява секрецията на жлъчния мехур и намалява опасността от формиране на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, допринася за правилното функциониране на черния дроб и помага на организма да отдели отпадъчните продукти.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft