Кои са лечебните свойства на маслините ?
Хапвайте по 5-6 маслини на гладно, за да намалите апетита и да отслабнете. Това е стара норма на диетолозите, тъй като маслината се смята за извънредно добър питателен продукт.
Още в дълбоката древност са били познати лечебните свойства на маслините. От тях се добива зехтин – най-полезната мазнина позната на човека. По същия начин, маслиновата паста е много полезна, здравословна и засищаща. Много от диетолозите добавят маслините към своите диети, тъй като заедно с черния шоколад, ядките и бадемите, те имат в състава си изключително полезни мононенаситени мастни киселини омега-6 и омега-9, които пък водят до възпиране на приема на вредните наситени мастни киселини.
Ниските граници на холестерола ни се поддържат от ненаситените мастни киселини, а от там се предотвратява и рискът от високо кръвно налягане. Затова консумацията на маслини – черни, безсолни, зелени, стафида, солени и каквито и да е други от многобройното им ранообразие, ще ви даде залог за отслабване и то не от къде да е другаде, а от най-вредното място – около корема.
Маслините съдържат резерв от хранителни вещества, които помагат на здравето
Маслините притежават голям резерв от полезни вещества,които ще помогнат на вашето здраве. Те съдържат в големи количества от витамините А, В, Д и Е, които правят плода от Средиземноморието един от най-добрите антиоксиданти.
Ако имате навик да похапвате често маслини, няма да имате никакви проблеми със зрението, ще сте предпазени от инфекции, ще придобиете по-добра обмяна на веществата и ще се сдобиете с по-здрави зъби и кости.
Витамин Е в маслините поддържа кръвоносните съдове, пази и от махмурлук
Витамин Е е с най-голямо съдържание. Той се бори със свободните радикали и поддържа кръвоносните ни съдове здрави и еластични. Друга особеност на маслините е, че неутрализират токсичните вещества, между които е и алкохолът в кръвта. Ако често си пийвате по няколко чашки, включете към питието си салата от маслини и тялото ви ще пребори по-лесно алкохола, а сутрин няма да имате и спомен от махмурлук.
Маслините помагат за здравето на сърцето и артериите
Плюсове за сърдечното и артериално здраве – по-големия брой от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини нямат холестерол и при този случай зехтинът не може да вдигне нивото му, напротив – държи го в равномерни стойности. Зехтинът още съдържа линолеева киселина омега-6 ( EFA; основна мастна киселина), която е жизнено необходима а човешкия организъм.
Маслините предпазват и от рак на гърдата и простатата
Употребата на големи количества мононенаситени мазнини води до по-малък риск от рак на гърдата. Б-систостеролът е мазнина, която се съдържа в растителните масла като зехтина – допринася за предотвратяване образуването на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.
Маслините намаляват риска от артрит
Маслините понижават риска от заболяване от артрит – доказано е, че хората, които консумират големи количества зехтин, по-рядко страдат от ревматоиден артрит.
Маслините подпомагат костното развитие
Мастноразтворимите витамини E, A, D и K, които се съдържат в зехтина, са изключително важни за подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и за укрепване на костите чрез фиксиране на калция. Поради лесната си смилаемост и минералите, които съдържа за подпомагане на използването на витамините в тялото, се препоръчва на възрастните. Възпрепятства загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.
Маслините свалят кръвното налягане
Маслините и добиваният от тях зехтин понижават кръвното налягане – доказано е, че зехтинът има благоприятно въздействие върху хипертонията. От листата на маслиновото дърво се произвеждат и медикаменти за понижаване на кръвното.
Без значение дали се употребява топъл или студен, зехтинът помага и при заболявания от гастрит, язви, като намалява количеството на стомашните киселини. Като допълнение на това маслините активират жлъчната течност и я привеждат в перфектно състояние. Зехтинът управлява секрецията на жлъчния мехур и намалява опасността от формиране на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, допринася за правилното функциониране на черния дроб и помага на организма да отдели отпадъчните продукти.