Днес направих страхотен ябълков пай. Този пай има малко тесто, но много сочен пълнеж! Отгоре поръсих с хрупкави трохи.
Продукти:
Форма 20х30 см.
- Брашно ~ 330 гр.,
- Захар 150 гр.,
- Масло 150 гр.,
- Яйце 3 бр.,
- Ябълки ~ 4 бр. (~ 600 гр.),
- Бакпулвер 2 ч.л.,
- Ванилова захар 8 g,
- Сол на вкус
Топинг:
- Брашно 50 g,
- Захар 50 g,
- Масло 40 g
Пече се на 180° ~ 40 минути. Времето и температурата на печене зависят от характеристиките на фурната
Метод на готвене:
Първо ще приготвя трохите. Изсипете брашното, захарта в миксер и добавете маслото.
Бъркам 30 секунди. Прибирам мръвките в хладилника.
Сложете омекналото масло в купа, добавете захарта, ваниловата захар и щипка сол.
Разбийте с миксер около 3-4 минути, докато сместа посветли и увеличи обема си.
Добавете 3 яйца едно по едно, като разбивате още една минута след всяко.
Добавям предварително пресятото брашно и бакпулвера. Разбърквам и добавям останалото брашно, замесвам тесто.
За плънката вземам 4 големи ябълки, около 600гр.
Ябълките обелвам и нарязвам на ситно. Добавям ябълки към тестото. По желание можете да добавите канела.
Смесвам ябълките с тестото и слагам получената маса във формата.
С помощта на шпатула тестото се разпределя равномерно по повърхността на тавата.
Отгоре поръсете готовите трохи.
Слагам сладкиша да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Времето за печене е около 40 минути.
Баницата се получава сочна и ароматна, с мека топяща се плънка и хрупкава коричка!