Всеки е чувал за ползите от чесъна. Той има много полезни свойства и предимства и е мощен имуностимулант. Той също укрепва кръвоносните съдове и сърцето, бори се срещу паразити и дори е ефективен при някои видове рак. Но не всеки може да консумира чесън за храна в сурова форма.
Но от чесън е възможно да се приготви масло, което ще притежава полезни свойства, и да го прилага за превръзка.
Най-добре е да се приготвя такова масло през есента, когато чесънът съдържа най-голямо количество витамини, макро- и микроелементи.
През пролетта можете да покълнете чесън и да използвате за приготвяне на масло от листата.
Съставки за олио за готвене:
-- 1 глава чесън
-- кълнове от две покълнали глави
-- 450 грама живо (нерафинирано) растително масло
Получаване:
--Чесънът се почиства, измива и изсушава.
--Прекарайте скилидките през преса и нарежете кълновете с нож.
--Добавете чесъна към подходящ стъклен буркан и изсипете маслото. Ако добавите половин лимон към буркана, вкусът на чесъна няма да бъде толкова силен.
--Затворете буркана и настоявайте на тъмно място за 2 седмици.
--Съдържанието на съда трябва да се разклаща ежедневно.
--След 2 седмици пресипете маслото и го съхранявайте в хладилника.
Срокът на годност на чесновото масло е 3 месеца.
рецепта:
Дневен прием на чесън - 1-3 ч. л.
Можете да взимате маслото, като го пиете, преди да ядете или подправите със салати.
При вземането на масло, трябва да спазвате почивки: един месец се приема, а след това почивка за 2-3 седмици.
Редовното приемане помага за укрепване на кръвоносните съдове, сърцето, понижаване на холестерола, подобряване на храносмилателния тракт, почистване на тялото от токсини, укрепване на имунитета и подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.
Противопоказания:
Забранено е вземане на чесново масло при бъбречни заболявания, панкреатит, хепатит, обостряне на пептична язва и гастрит, епилепсия, диабет и хронични заболявания на вътрешните органи, както и на бременни и кърмещи майки.