Необходими продукти:
- 4 килограма чушки „Капия“, червени
- 2 чаени чаши вода
- 2 чаени чаши олио
- 2 чаени чаши оцет
- 1 връзка магданоз
- 1 глава чесън
- 1 супена лъжица кристална захар
- 3 супени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Измийте чушките, махнете дръжките и семките им. Нарежете на парчета и поставете в голям съд.
В голям съд за готвене сипете водата, добавете олиото, оцета, захарта и солта и разбъркайте. Сложете на котлона и оставете да заври. Щом това стане добавете част от чушките, разбъркайте и гответе за няколко минути до леко омекване. След това постепенно добавете останалите чушки и смесете добре. Продължете готвенето до пълното им омекване, пълно като периодично бъркате.
Щом това стане, свалете отцедете и сипете в купа. Добавете нарязания магданоз и чесън и смесете.
Напълнете в чисти буркани и след това полейте с отделената марината. Затворете, обърнете с главата надолу и покрийте с хавлиена кърпа. Оставете да се охладят напълно.
Съхранявайте в срок до 6 месеца на тъмно и сухо място.