Пригответе си вкусна туршия от чушки в буркан много лесно и бързо, без консерванти и пастьоризация. Това е стара рецепта, използвана от нашите майки и баби. Много наши читатели вече познават рецептата за вкусната и лесна зимнина, ето какво споделят от собствен опит:
Коментарът на Петър Попов: „Чушките имат неограничен срок на годност. По този начин майка ми винаги ги приготвяше за зимата. През 2008 г.
Ето какво ви трябва за Мачкани пиперки туршия :
Мачкани пиперки туршия
Продукти:
3 кг камби или друг вид дребни чушки
3 моркова
1 връзка пресен магданоз
2 глави чесън
4 буркана по 800 гр.
Във всеки буркан сложете по 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар, 3 супени лъжици олио и 1 малка чашка от 50 мл алкохолен оцет 9%.
Приготвяне:
Чушките се измиват добре под струя студена вода, след което се почистват от дръжките и семките, след което се оставят да се отцедят от излишната вода. От 3 кг чушки ще получите приблизително 2,6-2,7 кг почистени чушки.
Почистете чесъна и го нарежете на ситно, магданоза също на ситно. Можете да настържете морковите или да ги нарежете на много тънки кръгчета. За по-голямо количество съответно увеличете съставките.
Загрейте голям и широк тиган, леко намазан с олио, в който запържете за кратко чушките, т.е. докато се "смачкат". Междувременно пригответе сол, захар, олио и алкохолен, бял оцет 9 процента.
Във всеки буркан сложете по една пълна супена лъжица захар, една пълна супена лъжица сол, три супени лъжици олио и една малка чаша от 50 милилитра бял алкохолен трапезен оцет (9%).
Чушките се запържват за кратко от всички страни, докато ципите им покафенеят и омекнат малко, но не са и напълно изпържени. Преди да започнете да пълните бурканите, сложете във всеки по малко морков, малко чесън и магданоз.
Поставете няколко чушки в буркана, след това добавете отново моркова, чесъна и магданоза. Повтаряйте процеса, докато напълните хубаво буркана и натиснете отгоре. Когато прецените, че бурканът вече не се събира, затворете го плътно с капак и веднага го обърнете с капачката надолу.
Повтаряйте процеса, докато свърши материалът. В следващите 48 часа (два дни) е необходимо бурканите да се обърнат няколко пъти, за да може солта и захарта да се разтворят. Съхранявайте бурканите на тъмно и хладно място.