Ако искате да приготвите нещо здравословно и много вкусно, този шоколадов сладкиш няма да ви разочарова. Ако се храните здравословно, смело си го пригответе, защото може да си го похапвате по малко и въпреки, че е много шоколадов, не е много калоричен.
Приготвянето на шоколадовия кекс е много просто: прави се с 1 яйце, след което се добавят останалите продукти по ред, както е описано по-долу в процедурата. След това цялата смес се изсипва във форма, добавят се още няколко съставки и се пече. Може да се яде веднага.
Шоколадов кекс с 1 яйце и кисело мляко
Продукти:
1 яйце
100 г овесено брашно (3/4 чаша)
60 г захар (1/3 чаша)
можете да увеличите или намалите количеството на вкус
40 г неподсладено какао (1/3 чаша)
125 мл кисело мляко (1/2 ч.ч.)
20 мл олио (1 с.л. + 1 ч.л.)
7 г бакпулвер (1/2 ч.ч.)
100 мл мляко (1/3 ч.
2 с.л. фъстъчено масло
шоколадови пръчици, капки или настърган шоколад
Приготвяне:
Сложете 1 яйце в по-дълбока купа. Разбийте малко с бъркалка, след което веднага добавете 100 г овесено брашно. Добавете 60 гр. захар (като накрая, преди печене, овкусете малко от сместа, ако имате нужда от още захар).
Добавете 40 г неподсладено какао, след което леко разбъркайте сухите съставки с бъркалка. Добавете 125 мл кисело мляко, 20 мл олио, бакпулвера, 100 мл прясно мляко. Смесете съставките в еднородна, течна и гладка смес, след което опитайте.
Ако вкусът на сместа ви харесва, изсипете я в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Загладете хубаво сместа по цялата форма. Този сладкиш обикновено се приготвя в средно голяма тава, за да стане по-дебел.
След това изсипете 2 супени лъжици фъстъчено масло отгоре като малки топчета или го изсипете на голяма лента с помощта на шприц. Отгоре поръсете шоколадови пръчици или топчета, след което включете фурната да загрява на 180 градуса.
Сладкишът се пече около 30 минути, но все пак зависи от големината на формата, в която го печете. Проверявайте от време на време, докато се пече, а накрая проверете вътрешността с клечка за зъби.
Сладкишът може да се консумира веднага или да се остави леко да изстине.