Любимото на нашите баби глухарче не случайно се нарича домашен лекар от тях . Всички му съставни части - от корени до цвета - се използват в народното лечение. Листата му се прибавят към салатите , корените се изсушават, разкъсват се и се сваряват отслабващи чайове , а от цветята им се прави медицинска консистенция .
Медът от неговият цвят е нещо специално. Той е ароматен, златен и много сладък. Консумирайте всеки ден по една чаена лъжичка от този деликатес и ще забравите за сезонните простуди и депресии , ще укрепите сърцето и черния дроб на клетъчното ниво.
Ползите от глухарчето за имунитета
наситени с витамин С, бета-каротин, както и с цинк, фосфор, желязо, калий, йод и манган
лекува бронхити и простуди поради успокояващи и отхрачващи свойства
бори се с безсъние , стрес, раздразнителност
предотвратява развитието на тумори и забавя стареенето на кожата
укрепва сърцето и кръвоносните съдове: насища с калий, понижава кръвното налягане и предотвратява развитието на диабет
понижава киселинността на стомаха и помага при по-леки форми на гастрит
дава мек холеретичен ефект
лекува запек и нормализира апетита.
облекчава възпалението на пикочния мехур и пикочните пътища
пречиства кръвта и тъканите от токсини и отрови, препоръчва се за хранително отравяне
премахва шлаки и радионуклиди от черния дроб : тези вещества са опасни, тъй като разрушават клетките, ускоряват стареенето и причиняват астма, сърдечни заболявания и рак
Как да си направите мед от глухарче
За да приготвите мед, пригответе 350-400 млади цветя от глухарче без листа и стъбла. Най-добре е да ги съберете в самото начало на цъфтежа, извън града и далеч от пътищата.
Потапяте ги със студена вода и оставяте да се накисват за 7-10 часа, така че горчивината да изчезне.
На следващия ден изплакнете отново цветята, изстискайте, прехвърлете в тенджера и налейте 500 мл преварена вода. Когато кипне водата, сварете глухарчетата още 15-20 минути.
Налейте в тенджера 1 кг захар, добавете чаена лъжичка лимонена киселина и 1 голям лимон, нарязан на ситно с кори. Сварете сладко за още 7-10 минути на слаб огън.
Когато сместа придобие златен цвят на мед, извадете от топлината. Когато се охлади, прекарайте през тензух, а след това оставете да къкри още 2 минути на слаб огън.
Изсипете медът в стерилни буркани и съхранявайте в хладилника.
192 ккал на 100 грама.(толкова калории има)
Как да приемате медът, за да сте здрави през цялата година
За черния дроб . Разтворете 3 ч. л.
При простудни заболявания и бронхити . В рамките на 10 дни яжте по 2 супени лъжици след всяко хранене. Можете да пиете и с чай.
За кръвоносните съдове и сърцето
Глухарче облекчава подуването на сърцето, разрежда кръвните съсиреци и отпуска кръвоносните съдове, за да подобри притока на кръв. Вземете една чаена лъжичка на гладно ежедневно в продължение на 14 дни. Месец по-късно повторете курса.
За добър имунитет . Яжте по една чаена лъжичка сладко всеки ден, независимо от храната.
За кой е противопоказан
Глухарчето е доказало своята полза, но не всеки може да го вземе. Консултирайте се с Вашия лекар за приемането на средства и е по-добре да се откажете от него ако:
Вие сте предразположени към алергии
имате сериозни стомашно-чревни нарушения: чревна обструкция, лошо храносмилане, остър гастрит или стомашни язви
страдате от камъни в жлъчката
Сега знаете колко е ценно глухарчето.
А също така споделете, моля, статията с приятели, ако е била полезна за вас.