Рядко ходим по ресторанти, защото цените там са наистина високи. За някой специалитет с морски дарове или пържола по уникална рецепта едва ли ще се скъпим. А какво ще кажете за десерта? Дори елементарен сладкиш с ядки ще струва доста повече, отколкото сме готови да "пожертваме". Напълно възможно е обаче да си го направите сами. Деликатесът ще струва стотинки, но няма да стане по-зле от този в ресторанта.
Достатъчно е да смесите всички съставки и да приберете в хладилника за няколко часа. Не се изисква фурна или котлон. Обикновено правя десерта с орехи, но бадемите или кашу също е страхотен. Този път реших, че имам нужда от разнообразие, затова замених орехите с бадеми. Сладкишът с ядки напомня на нуга, но когато се охлади, този десерт става по-плътен. Всичко, от което се нуждаете, са 4 продукта и се получава изключително вкусно лакомство!
Меден десерт с ядки без печене
Продукти:
200 г бадеми
1 яйчен белтък
125 г мед
125 г пудра захар
Приготвяне:
1. Изсипете бадемите във вода и варете за 3 минути. След това се отцеждат и се заливат със студена вода. Това ще улесни обелването на ядките.
2.
3. Разбийте белтъците до пухкава твърда пяна. Изсипете меда в сухия тиган, добавете пудрата захар и карамелизирайте при непрекъснато бъркане на слаб огън. Добавете белтъците.
4. Внимателно разбъркайте масата, за да стане хомогенна. Добавете бадемите и разбъркайте отново. Прехвърлете бадемовата нуга в правоъгълна силиконова форма, изравнете и поставете в хладилник за 12 часа.
Съхранявайте тази Бадемовия нуга-сладкиш в хладилника. Медено-яйчната основа може да се комбинира с други видове ядки. Можете също да добавите горски плодове или сушени плодове. Този десерт определено ще ви стане любим!