Слагаме в тенджерка да врат олиото, медът, водата, орехите, стафидите и канелата. 2-3 минути след като заври, дърпаме тенджерката от котлона и бъркайки с дървена лъжица прибавяме содата и малко по малко брашно, докато се получи мека смес (като меко тесто). Брашното се сипва постепенно и разбъркваме, като сместа постепенно се сгъстява (трябва да е по-гъста от кексово тесто, но не като тесто за месене).
Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и с острието на нож правим квадратни или ромбовидни резки по горния слой. Печем на 200 С докато се сгъсти като кекс. След като се опече, разрязваме парчетата по вече оформените резки и като изстине, сиропираме с топъл сироп. За сиропа се загряват посочените съставки. Сиропът е готов 2-3 минути след като се разтопи медът. Може да се украси със смлени орехи или розички от сметана и капки мед върху тях.
Меден кекс по гръцки
15 Януари 2012
92888
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари