Само като чуеш думата "бабини" в заглавието и вече си знаеш - чака те нещо вкусно, лесно и засищащо. Точно такива са тези бабини медени курабии с кисело мляко .
Бабини медени курабии с кисело мляко
Продукти:
350 мл кисело мляко
1 чаша захар
2 жълтъка и 1 белтък
1 супена лъжица мед
3 с.л.растително масло
1 ч.л. сода (непълна)
Приблизително 2 -2,5 чаши брашно
За захарната глазура:
1 белтък
3 с.л.захар
Приготвяне:
1. Жълтъците с единия белтък (отделете втория за намазване) и меда разбийте със захарта, изсипете в тази смес киселото мляко и растителното масло. Разбийте отново леко.
2. Изсипете постепенно пресятото със содата брашно (не е необходимо да я гасите в оцет, киселото мляко ще угаси содата) и омесете нелепнещо тесто.
3. Разточете тестото на слой с дебелина 1 см, изрежете кръгчета с формичка или чаша, наредете ги на хартия за печене в тавичка на малко разстояние едно от друго и печете 25 минути при температура 180-190 градуса.
4. Докато курабийките се пекат, пригответе глазурата: разбийте отделения белтък с 3 супени лъжици захар с тел, докато захарта се разтвори напълно. Не е необходимо да биете до твърди връхчета, а само докато белтъкът побелее, а захарта се разтвори.
5. След 20 - 25 минути извадете курабийките от фурната, бързо ги намажете с разбития със захар белтък (много е удобно да използвате силиконова четка за тази цел), можете на два слоя, и върнете във фурната за още 10 минути.
След това извадете курабийките от фурната и прехвърлете в чиния.
Изчакайте да изстинат, но и топли са чудесни!