За тестото:
1 3/4 чаена чаша бяло брашно
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица сол
1 пак. масло /125гр/
3/4 чаена чаша захар
настъргана кора от един лимон /само най – горната част – 0,5 мм/
1 чаена лъжица сок от лимон
1 голямо яйце
1/3 чаена чаша мед
1/4 чаена чаша кисело мляко
За глазурата:
2/3 чаена чаша пудра захар
2 супени лимонов сок
В голяма купа се разбива маслото с миксер на средна скорост за около 1 минута. Добавя се захарта, настърганата лимонена кора и лимоновият сок и се разбива още 2-3 мин. Добавя се яйцето и се разбива още 1 минута. Добавя се медът и се разбърква добре с лъжица. В отделна купа се смесват брашното и содата и половината от тях се прибавят към досега приготвяната смес. Разбърква се добре. След това се добавя киселото мляко, разбърква се и най-накрая - останалата половина от брашното и содата. Бърка се до пълната хомогенизация не тестото.
Меденките може да се оформят в произволна форма 3-4 см диаметър, важно е да се поставят в намазана с олио тава и да са на разстояние 5-6 см една от друга.
Пекат се на 180 градуса – 15 минути.
Докато се пекат се приготвя глазурата от лимоновия сок и пудрата захар, като двете съставки се смесват и объркват.
Опечените меденки се глазират веднага с помоща на четка или лъжичка. След като изстинат, се затварят плътно в буркан и се съхраняват на стайна температура до 2-3 дни. Може и да се замразят до 2-3 седмици.
По желание може да оцветите глазурата в различни цветове със сладкарски бои, или пък да поръсите още мократа глазура със захарни или шоколадови пръчици.