Много от нас започват деня си с обичайна сутрешна напитка, независимо дали е вода, кафе, чай, сок или нещо за пиене, докато се подготвяме за предстоящия ден.
И точно като храната, която ядете на закуска, важно е да запомните, че избраните напитки могат значително да повлияят на това как ще премине останалата част от деня.
Практикуващата медицинска сестра Лорън Тейър каза, че протеиновите шейкове и плодовите сокове са двете сутрешни напитки, които трябва да избягвате , ако искате да избегнете газове и подуване на корема през целия ден.
Протеинови шейкове
Докато протеиновите шейкове са популярен избор за тези, които искат да увеличат приема на протеини и да стимулират мускулния растеж, важно е да сте наясно с потенциалните странични ефекти като газове, подуване на корема и възпаление.
„Протеиновите шейкове могат да бъдат трудни за понасяне от стомаха ви по много причини. В тях може да има суроватка, която е страничен продукт от мляко или заместители на захарта, използвани в шейкове.
Когато консумирате много протеин на прах твърде бързо, това може да претовари вашата система, което води до газове и подуване на корема. За да избегнете това, можете да помислите за избор на протеин на прах с прости съставки, избор на алтернатива на растителна основа...
Плодови сокове
Въпреки че може да изглеждат здравословни на повърхността, защото самите плодове са здравословни, има няколко причини, поради които трябва да избягвате да пиете плодов сок сутрин. Първо, Thayer посочва, че те могат да повлияят на храносмилателната ви система.
„Купеният от магазина плодов сок обикновено се прави от плодов концентрат, захар, добавени аромати и вода, а не от всякакви плодове“, казва тя.
Всички тези съставки могат да доведат до излишни газове, подуване и възпаление. Много налични в търговската мрежа сокове са с високо съдържание на фруктоза, естествена захар, намираща се във водата.
За някои хора консумацията на големи количества от тази захар може да бъде предизвикателство за ефективното усвояване на храносмилателната система.
Може да доведе до ферментация в червата, което води до газове и подуване на корема. Възпалението е друг основен недостатък на прекомерния прием на захар.