Пухкав хлебен венец с изкусителен пикантен пълнеж
За тестото:
1 чаена чаша ръжено брашно
4-41/2 чаени чаши бяла брашно
2 чаши царевично брашно
2 1/4 ч.л. мая
2 чаши мляко
1/2 чаша готварска сметана
3 с.л.
1 ч.л. сол
2 яйца
1/2 чаша печени зелени люти чушки, наситнени
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
За пълнежа:
5 чаши настърган кашкавал
1/3 ч.л. лют червен пипер
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1/2 ч.л. кимион
2 ч.л. царевично брашно
2 с.л. масло
Смесете млякото, сметаната и солта в тиган, загрят на умерен огън. Свалете, леко охладете, поставете маята и добавете при непрекъснато бъркане царевичното брашно до получаване на гладка смес. Добавете яйцата, чушките и магданоза и разбъркайте много добре. После непрекъснато добавяйте и другите брашна, като бъркате, за да не се получат бучки. Омесете добре с ръце до гладка смес и оставете да втаса, докато набъбне двойно.
Докато тестото се покачва подгответе пълнежа. Разделете кашкавала в две средни купички. В едната добавете пипера, царевичното брашно, кимиона и магданоза. Намаслете тава за печене и загрейте маслото в тиган.
На набрашнена повърхност разточете тестото докато стане дебело 2-3 пръста и го нарежете на парчета с големината на дланта ви. 2/3 от парчетата овялайте в масло и после в сместа с кашкавала и ги наредете в тавата във формата на цвете на кръгове. Най-външният кръг наредете с парчета без кашкавал. Оставете да втаса отново до удвояване на обема си и печете в загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути. Поръсете останалия кашкавал 5 минути преди да извадите питката от печката