1. Маята се поставя в чаша с три супени лъжици хладка вода, за да се разтвори, и се добавя половин чаена лъжичка захар и половин чаена лъжичка сол, както и брашно - колкото да се сгъсти сместа. Поставя се на топло (за около 15-тина минути втасва).
2. Брашното се смесва с 2 с.л. сол и 1 с.л. захар.
3. Когато втаса маята, се поставя в брашното.
4. В олиото добавяме 300 мл хладка вода и бавно прибавяме сместа кам брашното, което предварително е смесено с маята.
5. Омесва се до получаването на гладко и меко тесто.
6. От тестото се правят топки (около 50 бр.) и след това се пристъпва към оформянето на кифличките. Топките се разточват на кори и с нож се разрязват на върха (за украса). По желание може да им се постави плънка от кашкавал или сирене, или да се оставят празни.
7. Кифличките се подреждат върху хартия за печене и се оставят на топло малко да втасат.
8. След като са втасали, всяка кифличка се маже с пръсти с вода, след което веднага се поръсва със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15-тина минути.
Ако тестото е малко лепкаво, добавете още брашно, а ако прекалите с брашното, спокойно добавете вода, но внимавайте да е хладка.