Направете страхотни мекици за нула време, без мая, със съставки, които вече имате у дома. Досега сме ви представяли огромен брой рецепти за мекици и бухти - със или без мая, сега опитайте най-новата, която заслужено беше обявена за една от най-добрите. Интересното тук е, че мекиците не се режат на кръгчета, ромбове, не се и разтягат с ръце! Формата им е продълговата, затова ги нарекохме " мекици на метър ", а цялата тайна е в специфичния начин на оформяне на тестото.
Мекици на метър
Продукти:
350 гр. универсално брашно
1 пакетче бакпулвер (10 гр.)
1 малка чаена лъжичка сода бикарбонат (необходима за допълнителна мекота на мекичките)
225 мл студено прясно мляко
2 равни супени лъжици сол или на вкус (6 г)
12 мл олио плюс олио за пържене
Приготвяне:
Сложете брашното в по-дълбока купа, добавете бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки. След това направете вдлъбнатина в средата с лъжицата.
Започнете да добавяте млякото постепенно, като бъркате непрекъснато с лъжица или шпатула. Може да изглежда, че тестото е сухо и има нужда от още малко мляко, но продължете да бъркате, докато започне да става компактно.
Някъде по средата на бъркането добавете олиото (12 мл) и продължете да месите на ръка. Ще забележите, че тестото бързо ще стане компактно и дори леко лепнещо за ръката ви. Покрива се с кърпа и се оставя на стайна температура за половин час.
Въпреки че тестото не съдържа мая, то трябва да почине, за да стане еластично и тогава се работи много по-лесно. След изминалото време намазнете малко ръцете си и изтръскайте тестото върху работна повърхност. Необходимо е тестото да се поомеси за кратко чрез "сгъване", както обикновено се прави за получаване на бутер тесто.
С ръце го намачкайте, колкото можете, за да се разтегне на дебела кора, след което го прегънете от двете страни, за да се получи правоъгълник и продължете да го разтегляте с ръце, оформени на "юмруци". След това го сгънете още веднъж, за да получите куб.
Прегънете го по описания начин и го увийте в стреч фолио. Покрийте и оставете да престои на стайна температура за 4-5 часа или охладете и използвайте на следващия ден. И в двата случая резултатите са фантастични.
След като изтече времето, извадете тестото върху леко набрашнена работна повърхност, след което внимателно го разтеглете, за да получите продълговата широка лента с дебелина 0,5 см.
Нарежете го на ленти с ширина 2,5-3 см. Потопете шишче в студена вода, след което прокарайте по дължина през средата на всяка лента.
След това сложете две ленти една върху друга (с маркираната страна една към друга), след което ги притиснете с клечката в средата. Те ще се слепят, така че съберете двата края и ги удължете още малко.
Сложете ги да се пържат в загрято на умерена температура (180-195 градуса) олио. Имайте предвид, че така приготвените дълги мекици ще увеличат размера си до 4 пъти.
Да ви е сладко!