Хайде на топлите мекици - направо от тигана! Днес ви предлагаме тази уникална рецепта за мекици без мая или още - мекици с дупка . Не се притеснявайте, че няма да се надуят - даже напротив! В състава им има прясно и кисело мляко, което ги прави копринено мекички на вкус.
Мекици с дупка
Продукти:
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 пак. бакпулвер
1 с.л. сол
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
брашно - колкото поеме
олио
Приготвяне:
Угасете содата в киселото мляко. Добавете солта и бакпулвера, разбъркайте и оставете да шупне. В голяма тава пресейте брашно. Оформете в средата му кладенче и вътре чукнете двете яйца. Добавете шупналото кисело мляко и прясното мляко. Започнете да замесвате тестото, като постепенно добавяте от брашното.
Тестото трябва да е меко и да не лепне. Щом е готово, оформете от него малки топчици и ги намажете с олио. Покрийте и ги оставете да отдъхнат 10-тина минути.
В дълбок тиган загрейте олио. Вземайте от топките тесто, разтегляйте ги с намаслени ръце, а в средата им оформете дупка. Изпържете ги до зачервяване от двете страни.
Да ви е сладко!