2 яйца
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица сол
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
10-15 г. мая (колкото орех)
олио за пържене
пудра захар
В средата на пресятото брашно се прави по-голяма ямичка, в която последователно се слагат разбитите яйца, солта, захарта, олиото, киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат, маята, предварително натрошена и размита с малко прясно мляко.
Прибавя се на части останалото прясно мляко и се меси, докато се получи еластично, меко и еднородно тесто, без остатъци от неразмесено брашно.
Ако е нужно, се долива още малко прясно мляко.
Готовото тесто се поставя в по-голям намаслен найлонов плик и се оставя да втасва в хладилник за 10-12 часа.
От добре втасалото тесто с намаслени или намокрени пръсти се късат парчета тесто с тегло около 30-35 г.
Те се хващат с двете ръце, при което палците стоят отгоре, а останалите пръсти - отдолу.
С помощта на пръстите парчето тесто се разтяга постепенно в елипсовидна или кръгла форма, като при това се цели средата да бъде изтънена, а краищата надебелени.
В края на разтягането тестото се държи само с палеца, показалеца и средния пръст в самия край.
Оформените мекици се пържат в обилна и силно сгорещена растителна мазнина (около 180°С).
Пържат се от двете страни до златистожълт цвят.
Отцедени от мазнината, се поднасят топли, поръсени с пудра захар.
Забележка: От това тесто могат да се приготвят и пици с избрана по избор плънка.