Колко вариации на печиво с ябълки съществуват! Несъмнено това е най-често срещаният плод в домашната кухня. Пайове , торти, кифли, рула, торти и сладкиши са сочни и сладки умерено.
Просто трябва винаги да имате няколко ябълки под ръка, за да приготвите почерпка за чай по всяко време. Ще споделя рецепта за необичайни ябълкови пайове . Факт е, че ябълките тук се използват не за приготвяне на пълнежа , а като съставка на тестото. Интересно, нали?
Съставки
ябълки 2 бр.
Яйце 3 бр.
Мляко 50 мл
Масло 50 гр
Захар 2 с.л.
Мая 1 ч.л.
Сол 1 щипка
Пшенично брашно 500 гр
Сметана 3 с.л.
Сладко от ябълки 12 ч.л.
Сусам на вкус
Подготовка
Обелете и изчистете сърцевината на ябълките, нарежете на малки парченца и поставете в купа. Добавете 2 яйца и смесете съставките до гладка смес.
Налейте мляко и разтопено масло, добавете захар, сол и мая. Смесете добре.
Добавете брашно и замесете в меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да престои един час.
Разделете тестото на 12 равни парчета, оформете на топки и ги разточете на тортили. Сложете по 1 ч.л. на всяка. конфитюр и завийте, за да се образува кръгла кифла
Покрийте тавичката с лист за печене , намажете и подредете кифличките. Покрийте ги със стреч фолио и оставете да престоят 15 минути.
Междувременно разбийте останалото яйце в заквасената сметана.
Ябълковите пайове бързо ще се превърнат в любимите ви домашни сладкиши. Оказва се, че са поне два пъти по-вкусни от обичайните, защото в пълнежа и в тестото има ябълки! Знаете ли някакви рецепти за печива с ябълки ?