Това е една страхотна мексиканска рецепта за кефтенца , която не отнема много време за приготвяне. Рецептата е разделена на две части – приготвянето на кюфтенцата и на соса към тях.
Продукти:
За кюфтенцата:
2 резена бекон (смляни)
2 скилидки чесън (смлян)
2 големи яйца
1/2 чаша галета
1 и 1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 кг. свинска кайма
2 ч.л. сушен риган или ситно нарязан пресен джоджен
1-2 ч.л. лютиви чушки на прах
За соса:
2 с.л. зехтин
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън (смлян)
1 до 3 парливи чушки от консерва (смляни)
700 гр. смляни домати от консерва
1 ч.л. сушен риган
1/2 чаша телешки или пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса по C. Сложете всички продукти за кюфтетата в голяма купа и ги разбъркайте, като използвате ръцете си. Не премесвайте сместа прекалено много или кюфтетата ще се приготвят доста по-бавно.
Използвайте мокрите си ръце или лъжица за сладолед за да оформите отделните кюфтенца, които трябва да бъдат с големината на сини сливи. Подредете оформените кюфтенца в тавичка. Печете във фурната за около 15 минути или докаро кюфтета станат готови.
Докато печете кюфтетата сложете зехтина в голям тиган и го сложете на котлон със средно висока температура. В него запъжете лука, докато омекне. Добавете чесъна и запържете за още една минута. След това добавете парливите чушки, доматите, ригана и бульона. Разбъркайте добре и добавете сол на вкус. Ако искате ястието ви да бъде по-пикантно добавете няколко лъжички от соса на парливите чушки от консервата, като го добавяте лъжичка по лъжичка и бъркате. Варете соса, докато кюфтетата ви станат готови.
Когато кюфтетата ви са готови, ги сложете в тигана със соса и ги покрийте добре с него. Ако соса ви се стори прекалено рядък, продължете с варенете за още няколко минути. Когато ястието е готово, можете да добавите гарнитура от ориз или тортили. Поръсете и малко магданоз за украса.