Разбира се, чували сте за хормона на съня - мелатонин . Наричат го още хормона на живота и дълголетието .
Мелатонинът не се произвежда само в тялото, той идва и от определени храни или може да бъде въведен в тялото под формата на лекарства и добавки, пише д-р. Андрей Ласлау.
Как се произвежда мелатонинът?
Мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза. Под въздействието на слънчевата светлина аминокиселината триптофан се превръща в серотонин, който през нощта се превръща в мелатонин.
Поради тази причина е важно да спите поне половин час през деня. Но около 70% от мелатонина се произвежда през нощта. Процесът започва около 20:00 часа и е най-интензивен от 24:00 до 4:00 часа.
Какво да направите, за да увеличите производството на мелатонин?
- направете всичко възможно да си легнете преди 24:00 часа;
- ако трябва да останете будни след този час, оставете възможно най-малко светлина;
- дайте си достатъчно време за възстановяване на силата;
- преди лягане изключете всички източници на светлина, затворете щорите, използвайте маска за очи;
Ако се събудите през нощта, не включвайте светлината.
Каква роля играе мелатонинът?
Основната функция на мелатонина е да регулира биоритмите. Благодарение на него можем да заспим дълбоко. Но освен това мелатонинът:
- Осигурява ефективното функциониране на ендокринната система;
- Забавя процеса на стареене;
- Повишава функцията на имунната защита;
- Осигурява антиоксидантен ефект;
- Помага на организма да се бори с депресията;
- Осигурява добро функциониране на храносмилателната система;
- Повлиява процеса на производство на други хормони в тялото;
- Добър за мозъчните клетки.
И ако мелатонинът не се произвежда в достатъчни количества, човек остарява по-бързо, възникват проблеми с теглото, включително затлъстяване. Жените имат повишен риск от ранна менопауза и вероятност от рак на гърдата.
Какви продукти съдържат мелатонин?
Мелатонинът е открит в определени храни, а някои помагат за производството му. В чиста форма мелатонинът се съдържа в царевица, банани, домати, ориз, моркови, репички, смокини, овесени ядки, ечемик и стафиди.
Храните, които имат положителен ефект върху производството на мелатонин, включват тиква, бадеми, сирене, говеждо и пуешко месо, кокоши яйца, мляко, кайсии, липа, овесени ядки и слънчогледови семки.
Трябва да се отбележи, че производството на мелатонин се спира в организма при пиене на алкохол, кофеин, тютюн, както и при прием на някои лекарства, съдържащи бета-блокери, сънотворни, противовъзпалителни лекарства и антидепресанти.
С напредването на възрастта количеството мелатонин намалява, което е особено вярно след 35-годишна възраст, така че трябва да помогнем на тялото да го произвежда възможно най-ефективно.
Бъдете здрави по естествен път и се погрижете за мелатонина!