Тя е освежаваща, тонизираща , разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема доста добре, но за мен ароматът й носи очакване за горещ пясък, “вик” на гларуси, плясък на вълни и разхлаждащ коктейл с много мента и лед на морския бряг. Да, определено ми е лятно с нея. Знам, че я познавате до болка. Заради свежия й аромат присъства доста натрапчиво в кремове, парфюми, сапуни, пасти за зъби, дъвки и къде ли още не. Но като зелена подправка не намира много място в кухнята ни. Макар че, всъщност се отглежда много лесно и може да си засадите сандъче с няколко стръка на терасата. Ще имате винаги прясна и свежа мента, био и екологична, собствено производство и на една ръка разстояние. Така може би ще я използвате и по-често.
Освен това твърдят, че ароматът й прогонвал комарите. Така че ето ви няколко плюса само в една саксийка. Иначе освен свежа тя е и много полезна. Според древните римляни подобрява паметта и усилва мозъчната дейност, затова ароматизирали залите за пирове с нея, а тогавашните студенти ходели с венци от мента на главите си. Другия път пробвайте преди важен изпит или тест да помиришете стрък прясна мента. Така де, ако не помогне няма да навреди. Поне ще се тонизирате.
Ментата е изключително полезна при проблеми със стомаха – преяждане, колит, метеоризъм (наличие на газове), болки, спазми и др. Освен това има противовъзпалително и жлъчегонно действие.
Растението действа добре и при главоболие, гадене, виене на свят, нервна възбуд а, зъбобол и възпаление на венците. За свежия дъх няма нужда да коментираме. Всеизвестен факт е.
Може да я използвате и при запушен нос, проблеми с гърлото, лечение на горните дихателни пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.
Трябва да бъдете внимателни с нея, защото понякога ментолът е причина за алергии. Проверете как организмът ви реагира на растението преди да започнете употребата му. Освен това ментата сваля кръвното налягане, затова хората с ниско такова трябва да бъдат внимателни с нея, както и страдащите от бронхиална астма и брадикардия.
Но нека се обърнем към кулинарията. Тук като че ли ментата не е на почетно място. Поне в традиционната българска кухня. Затова ето няколко идеи да я включите в менюто си. Тя носи свеж и летен аромат на плодовите салати, конфитюрите и сладката или леките кремчета за десерт. Наистина завладяваща е комбинацията й с шоколад, независимо дали е в кексове, сладкиши, бисквити и др.
Тъй като ментата и джоджена са видове от един и същ род, подправката много добре си партнира в рецепти, включващи картофи, агнешко, също така е чудесна за пилешко месо, риба и морски деликатеси, при последните подсилва аромата на море. Смело може да я сложите и когато готвите зелен боб, яйца и всякакви салати. Няма да сбъркате. Само ще внесете още неустоима свежест.
Ментата безспорно е доказала своето място като добавка към летните освежаващи алкохолни и безалкохолни коктейли. Но аз лично обожавам свежия й аромат в домашната лимонада приготвена с лимони, лайм, много мента и подрънкващи кубчета лед. Ммдааа, определено замириса на море, нали?