Много бърза и лесна баничка с готови кори . Най-хубавото ѝ е, че е икономична - в плънката има само 2 яйца, но става и голяма, и пухкава! Най-важното в цялата рецепта е да намерите хубави и качествени кори - не сухи и чупливи или пък влажни.
Мераклийска баница
Продукти:
500 г готови кори за баница
300 г сирене
2 яйца
олио и сол
За заливката:
1 суха мая
1 щипка захар
1 чаена лъжичка сол
3 яйца
4 чаши (кафени) прясно мляко
2 чаши олио
3 чаши брашно
Приготвяне:
Добавете малко топла вода към сухата мая, след това добавете захарта. Оставете настрана за 10 минути, докато стане пяна. След като се активира, добавете яйцата (3 бр.), които преди това сте извадили от хладилника и сте затопли до стайна температура.
Към сместа добавете млякото (също на стайна температура или леко загрято) и олиото, а накрая добавете и пресятото брашно, към което сте добавили малко сол. Всичко се разбърква добре, за да няма бучки. Ще получите гъста смес.
Пълнеж от сирене: Нарежете ситно сиренето и го добавете към разбитите 2 яйца, след което посолете на вкус и разбъркайте.
Начин на редене: сложете първата кора, намажете я със заливката, след това сложете втора кора, намажете, след това трета кора, също намажете. Върху третата кора поставете пълнеж от сирене.
Затворете добре краищата, за да не изтече сиренето и навийте корите като руло. Пребройте корите и разделете добре сиренето, така че да ви стигне за всички рула. Оставете оформените по горния начин рула да починат за около 30-40 минути, за да поемат хубаво заливката.
Тавата трябва да се намаже с олио преди поставянето на рулата. След като престои, сложете баницата да се пече в предварително загрята фурна за около 40 минути на 200-220 градуса или до златисто кафяво.
Зависи как се пече фурната ви: ако за кратко време се оцвети отгоре, свалете скарата и сложете хартия за печене отгоре, след което изпечете баницата до готовност.
Да ви е сладко!