Зимата не е зима без люта ракийка и кисела туршийка! Тази добре изпитана с времето максима важи с пълна сила и днес. Сигурно няма домакинство, което да не приготвя туршия по някоя семейна рецепта или пък да не си купува готова такава.
Ракиена туршия с криви чушки
Продукти:
1 кг чушки - червени и зелени
1/2 глава зеле
5 моркова
кервиз
Марината за 1 буркан с винт (от компотените):
100 мл оцет - 6 %
2 пълни супени лъжици захар
1 с.л.сол
5-6 зърна черен пипер
1 аспирин
Приготвяне:
Измийте чушките, почистете от семето и ги нарежете на парчета или ивици.
Нарежете зелето на тънки ивици, а обелените моркови - на кръгчета.
Смесете в голяма тава зеленчуците и поръсете с нарязан кервиз (листата). Във всеки от предварително измитите и подсушени буркани изсипете по 100 мл оцет, 2 с.л. захар, 1 с.л. сол, зърна черен пипер и 1 стрит на прах аспирин. Напълнете догоре с нарязаните зеленчуци, отгоре залейте с гореща вода, затворете с капачка с винт и разклатете добре.
Ако използвате по-големи буркани (от 1750 мл), удвоете количествата в рецептата.
Всеки ден обръщайте бурканите с капачките надолу, после нагоре. Приберете ги на сухо и хладно място за зимата.