1 голям свински джолан (или 2 по-малки)
1 стрък нарязан праз
2 моркова
1 корен пащърнак
листа от целина
3-4 супени лъжици апетитка (2 домата и 1 пиперка)
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица свинска мас
50 мл червено вино
300 мл течност (вода, бульон)
2 парчета пушена сланина
2 картофа
подправки на вкус, черен пипер, дафинов лист, червен пипер
Ястие, достойно за семейния празничен обяд.
Първо поставете джолана в тенджера със студена вода да престои около един час.
Изхвърлете водата.
След това оваляйте джолана в брашно и го запържете в малко олио от всички страни до златисто.
Или може да го поставите в тенджера на огъня заедно с малко сол, дафинов лист, черен пипер, след което да го сварите за един час.
След това в гювеч поставете маста и олиото да се загреят.
Добавете ситно нарязания праз, запържете го, след което прибавете нарязаните моркови, пащърнак и целина.
Нека се запържат още 1-2 минути.
По желание добавете и 4 супени лъжици апетитка (или заменете с 2 домата и 1 люта чушка).
Към ястието добавете червен пипер, дафинов лист, подправки на вкус и черен пипер.
Обелете 2 картофа и също ги добавете в гювеча.
Налейте червеното вино и около 300 мл от прецедената течност, в която е врял джоланът.
Поставете вътре самия джолан и двете парчета пушена сланина,
Пъхнете гювеча във фурна, загрята на 150 градуса, и го оставете да ври на тих огън 2-3 часа.
Месото трябва да се разпадне от кокала, а зеленчуците да се сварят .
Всичко, което ви трябва след това, е топло хлебче и чаша хубаво червено вино.