700 гр. свинско без кост
4 глави лук
2-3 сухи чушки или 1-2 пресни
2 супени лъжици доматено пюре
200 гр. тиквички
2 моркова
15 гр. сушени гъби
1 шепа ситно нарязан магданоз
1 равна лъжица Вегета
1 равна ч.л. сол
2 пъти на върха на ножа лют пипер
1/2 чаена лъжичка риган
сол и черен пипер на вкус
1 равна супена лъжица брашно
1/2 супена лъжица червен пипер
1 чаша сухо бяло вино
2 чаши вода
3-4 триъгълничета топено сирене или кашкавал
Нарежете месото на малки кубчета и го поставете с малко олио и половин чаша (около 100 гр) вода първо да се задуши, а след като се изпари водата го оставете леко да се запържи.
Извадете от тигана и в същата мазнина с още една ракиена чашка вода запържете нарязания лук и морковите, нарязани на парченца. След като стане стъклен лукът, добавете нарязаните чушки и тиквичката, също на кубчета. След като и те се запържат, добавете натрошените сушени гъби и магданоза. След малко объркайте вътре брашното и червеният пипер и налейте от водата и виното. Прибавете доматеното пюре и подправките. Варете около 5 минути, след което изключете котлона и оставете ястието да покъкри, докато е още топъл.
С черпак разпределете зеленчуците в 3-4 глинени гювечета и отгоре разпределете месото (може и в едно по-малко гърне да изсипете цялото съдържание на соса и месото). Отгоре поставете по едно триъгълниче топено сирене или пък още по-добре - настърган кашкавал.
Печете гювечетата в предварително загрята фурна на 200 градуса около половин час.