2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
750 г. брашно
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
600 г. смляно месо
1 лук
4 с.л. олио или масло
1 яйце за намазване
черен пипер
сол
Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината. Прибавя се смляното месо и също леко се задушава. Плънката се подправя със сол, черен пипер на вкус, разбърква се и се оставя да изстине.
В брашното се прави кладенче, прибавят се разбитите яйца, киселото мляко, смесено със содата, олиото, оцетът, захарта и солта. Замесва се меко тесто и се разделя на две части, от които с дебела точилка се разточват две кори (съобразени с формата и големината на тавата/формата за печене) - едната трябва да е достатъчно голяма, така че да излиза извън очертанията на формата.
По-голямата кора се слага на дъното на намаслената тава. Отгоре се разстила плънката и се покрива с втората кора. Висящите краища на долната кора се прегъват върху горната, така че да се образува дебело ръбче - може да оформите орнаменти с помощта на вилица или остър нож. Баницата се намазва с разбито яйце, набожда се с вилица на няколко места и се пече в умерена фурна.