Тази уникална месена баница със сирене е идеалната закуска за голяма фамилия или пък перфектна почерпка за скъпи гости. Цялата е само пухено тесто , което се редува със сочна плънка - слоевете си личат прекрасно след изпичане.
Месена баница със сирене
Продукти:
400 мл вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая (20 гр.)
брашно - около 700/800 г
125 гр. масло
2 с.л. олио
300-400 гр. сирене
Приготвяне:
В купа налейте топлата вода, добавете солта, захарта и натрошената мая, и разбъркайте, докато се разтворят.
Постепенно започнете да добавяте от пресятото прашно при непрекъснато бъркане. Когато стане невъзможно да се бърка с лъжица, замесете с ръце меко тесто.
Намажете купата с малко олио, поставете тестото и го завийте със стреч фолио, оставете така за 30 минути да почине.
Разделете втасалото тесто на 4 равни части, оформени на топки. Намажете топките с малко олио и оставете за 10 минути да се отпусне тестото.
Намажете тавата с малко от мекото масло, с намаслени ръце разтеглете всяка топка на тънка кора с диаметър 30 см. Мажете корите с част от мекото масло и поръсвайте с натрошено сирене (което предварително сте разделили на 3 части). Редете така приготвените кори една върху друга.
Най-горната кора не мажете с масло и не поръсвайте със сирене.
Съберете краищата на така оформената баница към средата на тавата, обърнете баницата, така че долната кора да е отгоре а събраните краища отдолу - на дъното на тавата.
Отново с намаслени ръце и като натискате към дъното на тавата, разстелете баницата равномерно по цялото ѝ дъно.
Намажете баницата с останалото масло и оставете за кратко, докато загрее фурната.
Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до приятна кафява коричка за около 40 минути.