Мексиканският съвет по месото, обединяващ около 40 производители в отрасъла, във вторник, 27 октомври, критикува данните за канцерогенността на преработените месни продукти.
По-рано международната агенция по изучаване на рака, която влиза в състава на Световната здравна организация, публикува доклад, според който ежедневната употреба на 50 грама преработено месо повишава риска от възникване на рак на дебелото черво с 18%. Според изследователите канцерогенен ефект имат веществата, използвани при преработката на месото в колбаси или бекон."Докладът не отчита ползата, хранителната ценност и значимостта на белтъка, съдържащ се в месото, в рамките на балансирана диета", се казва в заявлението на съвета.
Според мексиканските производители в доклада не са намерили отражение и многобройните изследвания, които доказват липсата на пряка връзка между болестта и употребата на месни продукти."Ракът се явява сложна, многофакторна болест, и е известно, че нито един продукт сам по себе си не става причина за това заболяване", се казва в заявлението на съвета по месото на Мексико, които са едни от най-големите производители в света на говеждо, свинско и конско месо.