Въпреки че рядко се отдават на пороци като алкохол и цигари и се поддържат с физически дейности, вегетарианците, според проучване на учени от Медицинския факултет в Грац, като цяло, са по-малко здрави от месоядците.
Хората, които от диетата си са изхвърлили месото и месните продукти имат повече перспективи за развитие на физически и психични заболявания, установили австрийски учени след изследване, проведено върху 1320 доброволци, цитирано от британския Independent. Въпреки че вегетарианците имат, здравословен начин на живот, общото качество на живот е по-лошо в сравнение с хората, които консумират месо и по този начин, имат честа нужда от медицинска помощ.
Диетата на вегетарианците се заема от продукти с по-малко наситени мазнини и холестерол като следствие от въвеждането на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, но проучването показва, че са по-склонни към риск от поява на рак , алергии и умствени заболявания като депресия.
В проучването са участвали 330 вегетарианци, 330 доброволци, които понякога са консумирали месо, но в по-голямо количество плодове и зеленчуци, 300 души, които се хранят по-балансирано, но консумирали по-малко количество месо и 330, в чиято диета често приръствало месо.
Вегетарианците, които консумирали по-малки количества алкохол, а индексът на телесната маса е бил по-нисък, но въпреки това общото психическо и физическо здраве било лошо. Подобен резултат се показал и при тези, които са консумирали по-малки количества месо. Установено е, че тези, които се хранят "здравословно" рядко са ходили на превантивен систематичен медицински преглед и по-често избягвали ваксини може да бъде една от причините за тяхното лошо здравословно състояние.
Екипът австрийски учени, ръководени от епидемиолог др. Натали Буркерт отхвърлил предложенията според които тяхното проучване е само реклама за месната промишленост. Д Буркерт казала и че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се определи каква е причината за тези резултати