За тестото:
1/4 чаша топло пълномаслено прясно мляко
1 с.л. захар плюс още 1/2 ч.л.
2 ч.л. активна суха мая
1 студено голямо яйце
85 гр. студено пълномаслено прясно мляко
1 3/4 чаша брашно
1/2 ч.л. сол
Кората на 1 портокал
За масленото блокче:
1 ½ пакетче (170 гр.) студено масло, нарязано на парченца
1/8 чаша брашно
За портокалово-бадемовата плънка:
55 гр. бадемова паста (бадемов марципан)
1 с.л. захар
55 гр. (1/2 пакетче) меко масло
1 голямо яйце
Кората от 1 портокал
1 1/2 с.л. брашно
За глазурата:
1/2 чаша пудра захар
1 с.л. портокалова кора
1 с.л. прясно мляко
Сипете топлото мляко в малка купичка и разбийте вътре ½ ч.л. захар. Объркайте и маята в млякото и оставете за 10 минути, докато образува мехурчета.
В купата на миксера разбийте останалата 1 с.л. захар, яйцето и студеното мляко. Объркайте в тази смес захванатата мая, добавете брашното, солта и портокаловата кора. Прикрепете приставките за тесто и бъркайте на най-бавната скорост 1-2 минути. Поръсете работния плот леко с брашно и обърнете готовото тесто отгоре. Премесете 4-5 пъти, докато се събере на топка. Увийте тестото в прозрачно фолио и оставете в хладилник за 30-60 минути.
За масленото блокче: объркайте късчетата масло в брашното и оставете в хладилник за 20 минути. В почистената купа на миксера с приставката-лопатка разбийте маслото с брашното на средна скорост, като обирате стените на купата, докато маслото и брашното станат на гладка еднородна маса. Извадете маслената смес върху пергаментова хартия или прозрачно фолио и оставете в хладилника, докато разточвате тестото.
Леко набрашнете работния плот. Поставете в центъра тестото и поръсете с брашно. Разточете го на четириъгълник с размери около 38х30 см. Внимателно изтеглете по-дебелите краища на тестото, за да ги изтъните. Изтупайте излишното брашно от повърхността. Разделете мислено тестото на 3 равни части (по дължина), всяка с ширина около 12 см. Разнесете студената маслена смес върху горните 2 части, като оставяте бордюр от около 1 см. около намасленото тесто. Най-добре работете с пръсти.
Прегънете ненамазаната третина към центъра на тестото. След това прихлупете горната третина надолу към центъра. Прищипете „шевовете” на тестото. Прекарайте точилката по повърхността на тестото няколко пъти, за да запечатате ръбовете. Ако маслото е все още студено, може да повторите процедурата с намазването и прегъването, а ако не – оставете отново в хладилника.
Поставете тестото с късата страна към Вас върху плота и с прегънатата широка страна, сочеща наляво. Набрашнете тестото и разточете на четириъгълник около 50х30 см. Изтупайте излишното брашно. Прегънете двата къси края към центъра на тестото, като оставяте цепнатина около 0,5 см. между тях. След това прегънете през средата навътре, все едно затваряте книга. Минете с точилката по повърхността на тестото 3-4 пъти, за да запечатате шевовете. Увийте тестото в прозрачно фолио и оставете в хладилника за 4 часа. Извадете готовото тесто от хладилника и повторете последната процедура, така че да сте го прегъвали общо 3 пъти. Оставете отново в хладилник за 2 часа, преди да го използвате.
За портокалово-бадемовата плънка: нарежете бадемовата паста на малки парченца и ги сложете в купата на кухненския робот. Прибавете захарта и смелете за 20-30 секунди. Прибавете маслото и смилайте, докато всичко се смеси много добре. Добавете яйцето, портокаловата кора и брашното. Смелете, докато всичко стане на еднородна маса. Поставете в шприц-ръкав за еднократна употреба и оставете настрана.
Набрашнете работния плот. Поставете тестото в центъра и набрашнете и него. Разточете на четириъгълник 40х30см. Нарежете тестото на 12 квадрата. Отрежете малко връхче от шприц-ръкава и шприцовайте в центъра на всяко квадратче дълга линия от плънката. Намажете ръбовете с тънък слой вода, след това прегънете тестото върху плънката. Притиснете, за да ги затворите добре. Направете 4-5 малки разреза по ръба на квадратчето откъм шева (за да оформите „лапите”). Поставете върху тавичка, покрита с хартия за печене. С ръце заоблете леко квадратчетата в посока, обратна на центъра, така че да се разтворят „лапичките”.
Покрийте готовите лапи леко с прозрачно фолио и оставете на хладно място, докато удвоят размера си – около 1 час.
Загрейте фурната на 190 градуса и поставете решетката в центъра. Оставете мечите лапи в хладилник за 15 минути. В малка купа леко разбийте 1 яйце с 1 с.л. прясно мляко. Намажете лапите с тази смес и поръсете всяка с филирани бадеми.
Печете за около 14-16 минути, докато станат златисто-кафяви, след което прехвърлете върху решетка да се охладят.
За глазурата: смесете продуктите за глазурата в купа. След като се охладят лапичките, покрийте с глазурата и оставете да стегне.