Страхотна и бърза рецепта, чудесна идея за закуска . Много просто и вкусно, да си оближете пръстите! Може да се сервира като импровизиран обяд, лека закуска, предястие, дори вечеря... Можете също да коригирате рецептата според съставките, които имате в хладилника.
Мешан солен кекс
Продукти:
4 яйца
1 чаша кисело мляко от 200 мл (същата чаша използваме и за останалите мерки)
1 чаша олио
2 ½ чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
150 г шунка
150 г сирене
5 кисели краставички
½ чаена лъжичка сол
малко черен пипер
1 чаена лъжичка риган
За поръсване:
100 г пармезан/кашкавал по избор
Приготвяне:
Разбийте яйцата с бъркалка, след това добавете киселото мляко и олиото. Когато сместа се смеси добре и съставките се изравнят, добавете подправките (сол, черен пипер, риган). Разбъркайте до гладкост.
След това постепенно добавете брашното, в което предварително сте смесили бакпулвера. Накрая добавете натрошеното сирене (може да го натрошите с вилица или пръсти), нарязаната на кубчета шунка и краставиците (нарязани или настъргани).
Когато се получи гладка смес, внимателно я прехвърлете в силиконова форма с помощта на лъжица. Ако имате обикновена форма за кекс, тогава първо я намажете с мазнина и я поръсете с малко брашно (или просто я намажете добре с масло). Фурната трябва да се загрее до 200 градуса.
След това хванете формата за краищата и я разклатете малко и я почукайте 3-4 пъти в плота, за да регулирате добре сместа и да запълните всички празнини, както и да извадите въздушни мехурчета. Печете около 45 минути на 200 градуса.
През това време пригответе друг съд, покрийте го с хартия за печене и след 45 минути, когато извадите изпечения солен кекс , просто го обърнете върху приготвения съд и отгоре настържете кашкавал, пармезан или каквото обичате.
Върнете кекса за още 10 минути в предварително загрята фурна да се запече, след което го извадете и го оставете да изстине малко, за да го нарежете хубаво.
Сервирайте с кисело мляко, тази комбинация е перфектна!