![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
пресни черни миди
1 ч. ч. свежо бяло вино
1 с. л. зехтин
1 с. л. масло
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 моркова, ситно нарязани
100 г целина, нарязана на малки кубчета
2 тиквички, нарязани на кубчета
1 ч. л. листенца от прясна мащерка
1 л горещ зеленчуков бульон
2 с. л. зелен лук, ситно нарязан
сол на вкус
Мидите се измиват добре и се почистват с четка. В голяма широка тенджера се заливат с виното и се слагат на силен огън, покрити с капак. След като заврат, тенджерата се разклаща през 1 минута. След първите три минути съдът се отхлупва и отворените миди се изваждат. Останалите се оставят още 2-3 мин. Неотворените миди се изхвърлят.
Мидените ядки се изваждат от черупките, а бульонът от варенето се прецежда и се запазва.
Зехтинът и маслото се сгорещяват. Слагат се лукът, морковите, целината и тиквичките. Сотират се 3-4 мин. и се заливат със зеленчуковия и с мидения бульон. Оставят се да покъкрят 10 мин. и се подправят със сол и пипер на вкус. Като омекнат, се пасират.
Супата се поднася с няколко мидени ядки, зелен лук, капки зехтин и запечен хляб.