Микровълновите са евтини, лесни за употреба, спестяват време, харчат по-малко ток от обикновените печки, но има и опасения дали този начин на загряване на храната е безопасен.
Как работи микровълновата фурна?
Микровълновата не произвежда топлина директно като обикновена фурна или печка. В нея се създава електромагнитно поле с микровълни, които са насочени към храната, която се нагрява. Тези микровълни се абсорбират от молекулите на водата, която се намира в храната и предизвикват нейното завъртане, което води до триене между молекулите при което се създава топлина (например, когато през зимата си търкате ръцете). Топлината, родена чрез завъртане на молекулите на водата се предава на околните молекули и така нагрява. Затова храната, която съдържа повече вода по-бързо се загрява в микровълновата, отколкото тази, която няма много вода.
Микровълновата е източник на опасно лъчение?
Микровълнова фурна произвежда топлина с енергия, нейонизираща, а такова излъчване имат и мобилни телефони, радио уреди, wi-fi, различни електрически уреди и т.н. Микробрановата радиация е насочено само вътре в пещта и не се излъчва от нея. Металът отразява електромагнитните лъчи и затова на вратата се намира метална мрежа, с което лъчите със сигурност ще бъдат насочени вътре. Когато храната абсорбира енергията от микровълновата, тази енергия се превръща в топлинна енергия, което означава, че храната е загрята, а микробрановата радиация не се предава.
Дали микровълнова унищожава хранителните вещества?
Като цяло, колкото по-дълго е времето на отопление и температурата е по-висока, толкова храните повече губят хранителните вещества. По-голямата част от храните е по-добре да се подгряват в микровълнова, защото загряването е по-бързо и по-кратко. Това обаче не се отнася за всички хранителни стоки: например зеленчуците губят най-много витамини, когато се готвят във вода, а след това в микровълнова, докато най-малко витамини зеленчуците губят, ако се приготвят на пара. Някои храни е по-добре да готвите на печката в открити съдове за да се премахнат газове: зеле, боб, карфиол.
Когато микровълновата е опасна?
Проблемът с радиацията може да възникне, когато вратата на микровълновата е отворена или не се затваря добре, като микровълните ще действат на водата в нашия организъм също както върху храните. Новите версии на микровълнови фурни автоматично прекъсват излъчването, когато вратата на печката се отвори.
Претопляне в микровълнова може да бъде опасно в случай, когато готвим храна от нехомоген състав, например, супа с месо, картофи и моркови, защото всички части на храната не се нагряват равномерно, така че от картофите може да изгорите, докато месото е останало студено. Също така, храната стоплени в микровълнова бавно се охлаждат, защото след изваждането на храната от фурната, молекулите по инерция се въртят и генерират топлина още известно време. Затова се препоръчва храната добре да се разбърка и малко да изчакате, преди да опитате.