Феноменално меки и ароматни мини милинки, които могат да украсят масата на всеки семеен празник!
1. Маята със захарта поставяме в малко хладко мляко и оставяме 10-ина минути, за да се активира.
2. Замесваме тесто от всички съставки заедно с останалото хладко мляко и го оставяме ½ час, за да втаса, при което съдът, в който ще втасва (както и тестото) се намазва с малко масло.
3. Докато втасва тестото приготвяме сместа за намазване. Почистваме чесъна и го счукваме или нарязваме на много ситно. В размекнатото на стайна температура масло прибавяме магданоза и чесъна и объркваме добре сместа.
4. След като тестото втаса, го разделяме на 4 части. Всяка част разточваме на правоъгълник и намазваме с чесновото масло. Разрязваме тестото на три части и ги подреждаме една върху друга. С нож или с инструмент за пица нарязани на ивици с дебелина един пръст. Две от лентите поставяме в намазнена форма за мъфини.
5. Оставяме 30 минути да втасат, след което ги изпечем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути.
Забележка:
Най-добре чесънът да е добре счукан, дори кремообразен - най-лесно става в хаванче с малко сол и малко масло, а може и в блендер.
Маста трябва да е студена. Може когато я поставяте в брашното, заедно със солта, да я втриете, за да се образуват трохи, и след това да замесите тестото с останалите съставки.
Правоъгълната форма на първоначалното тесто трябва да бъде с размери около 35х25 см и дебелина 5 мм. Ако са по-големи формичките за мъфини, просто поставете повече от две ленти тесто. Но внимавайте, защото се надигат доста при втасването.
Лентите се пускат просто така, без да се оформят или подреждат.
След като се изпекат, са много меки и вкусни. Късат се лесно на парченца, буквално се разпадат!