Сиренките са обичани от почти всички: много хора свързват мекото тесто с изварата от детството . Но често ни разстройва микроскопично количество пълнеж. Затова почнах да си ги правя у дома
Вече няма нужда да се притеснявате дали тестото е меко и прясно : омесете, разпределете пълнежа и изпратете във фурната.
Съставките
Яйце 3 бр
Пшенично брашно 300 g
сол 0,5 ч.л.
сода 1 щипка
Заквасена сметана или кисело мляко 150 g
захар 5 супени лъжици
масло 50 g
Извара или сирене 250 g
ванилия 1 ч.л.
нишесте 1 ч.л.
подготовка
Пресейте брашно в дълбока купа, посолете, добавете сода. Разбъркайте добре. В друг съд смесете яйцето със заквасена сметана или киселото мляко, 3 с.л. захар и меко масло. Разбийте с размах. Комбинирайте двете смеси и омесете тестото. Поръсете повърхността с брашно, оформете тестото и навийте в руло. Нарежете на няколко части, изтеглете всяка на топка.
Покрийте тавичката с пергамент и поставете топките върху нея, леко ги сплескайте с ръка. Направете вдлъбнатина с чаша.
Разбийте яйцето и покрийте с него краищата на тестото. Поставете пълнежа в центъра. Печете за 25 минути на 180 градуса.
Сервирайте топло, като изсипете сладко или мед. Можете да добавите стафиди, плодове или лимонова кора към пълнежа - вкусът само ще се подобри! Не забравяйте да готвите този сладкиш и да споделите рецептата му с приятели.