В момента тази рецепта е много популярна в интернет, което не е изненадващо, защото ще ви се дояде още като прочетете съставките.
Известен е като „ сладкишът на милионерите “ и десертът отговаря на името си, защото карамелът и шоколадът просто се топят в устата ви, а вкусът е по-добър от този на много десерти в гурме-ресторантите. Ето и как да си приготвите невероятния шоколадово-карамелен сладкиш :
Сладкишът на милионерите
Необходими съставки:
За тестото:
225 гр. меко масло
125 гр.
340 гр. брашно
1 щипка сол
За карамела:
200 гр. меко масло
200 гр. захар
400 мл кондензирано млеко
3-4 супени лъжици кленов сироп или разтопен мед
За шоколадовия слой:
250 гр. шоколад (млечен, черен или бял)
Приготвяне:
Загрейте фурната на 150 градуса, след което застелете правоъгълна тава за печене (33 см х 23 см) с хартия за печене. Покрийте и страните.
За хрупкавото тесто смесете мекото масло, захарта и разбъркайте с миксер за около 3 минути. След това добавете пресятото брашно и бъркайте още 3 минути. В началото ще се образуват трохи от тесто, но продължете да бъркате, докато получите едра смес.
Поставете тестото в тавата за печене, след което притиснете с ръце, за да направите блата с дебелина около сантиметър. Поставете го във фурната и печете около 35 минути, докато тестото стане златисто жълто. Извадете, оставете да се охлади напълно до стайна температура и прехвърлете в хладилник.
За карамела поставете останалото масло, захар и кондензирано мляко заедно с кленовия сироп в тенджера и загрейте на умерен огън. Оставете да къкри за около 30 минути при непрекъснато бъркане, докато течността се превърне в плътен карамел.
Излейте карамела върху тестото и го разпределете равномерно. Приберете в хладилника за още час, за да се втвърди карамелът.
Накрая разтопете шоколада на водна баня и го изсипете върху карамеления слой. Поставете сладкиша в хладилника, за да стегне, нарежете на кубчета и му се насладете.