Лютеницата е може би най-традиционната зимнина у нас. Сигурно ако не вие, то мама или баба са правили домашна лютеница.
Лютеница с тиквички
Продукти:
- 3 кг тиквички
- 500 гр.моркови
- 500 гр.червени чушки
- 5 глави чесън
- 1,5 кг домати
- 2.5 с.л.сол
- 100 гр.захар
- 2 супени лъжици смлян лют пипер
- 200 гр.слънчогледово олио (рафинирано)
- 100 мл оцет (9%)
Приготвяне:
Измийте добре всички зеленчуци, смелете ги с месомелачка (с изключение на чесъна), добавете сол, захар, черен пипер, олио и варете в продължение на 35-40 минути. Добавете счукания (нарязан) чесън и варете още 5 минути. Накрая добавете оцета, варете още няколко минути и насипете горещата лютеница по бурканчетата. Затворете плътно и покрийте с одеяло, докато изстине.
Не се препоръчва да използвате блендер за смилането - получава се нещо като каша, а не консистенцията на лютеница. Можете да отворите първото бурканче след 2 седмици, но най-добрият вкус се получава след един месец.
За любители на лютичкото: сложете 6 глави чесън и почти 2,5 лъжички смлян люти пипер.© Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/07/21/adzhika-iz-kabachkov-vsegda-malo/?fbclid=IwAR3cO_n5dnkzsGLqyOsjHYIor8a5YsQ3TTBatTBGY9LzyLHfJhqfqLXIAR8