Миналата година абсолютният хит на Коледа беше медената къщичка! Естествено, че ще я правим пак,...
24 Ноември 2016
12958
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
масло
450 гр. мед
2 ч.л. канела
3 яйца
1 чаена лъжичка сода за хляб
щипка сол
1,3 - 1,5 кг брашно
За глазурата:
- 2 белтъка
- 500-600 гр. пудра захар
За карамеленото лепило:
- 150 гр. захар
- 1 супена лъжица вода
- цветни бонбони за декорация
ИНСТРУКЦИИ:
- Половината от общото количество захар изсипете в тенджера или тиган, и я разтопете до златист цвят. Трябва да го правите внимателно, за да не изгори захарта. Много нежно и внимателно излейте в карамела чаша вряща вода, като разбърквате от време на време.
- Добавете останалата захар и варете, докато карамелът леко се изпарява, около четири минути
- Отстранете от огъня и оставете да се охлади леко. Излейте карамела в голяма купа, където ще месите тестото. В още топлия карамел прибавете маслото и меда. Разбъркайте добре.
- Прибавете канела и чаша брашно, разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади до топло състояние
- Яйцата леко разбийте с вилица и ги добавете към тестото. Пресейте около 2 чаши брашно със содата за хляб и солта. Разбъркайте и изсипете брашното в тестото, докато стане по-гъсто и е трудно да се бърка в купа.
- Тогава прехвърлете и омесете тестото на масата. То все още ще е доста меко и много лепкаво. Затова пресейте на плота купчинка брашно, направете кладенче, сложете вътре тестото и внимателно го омесете, добавяйки постепенно брашното. Тестото трябва да стане много приятно и меко на пипане. Важно е да не добавяте прекалено много брашно, защото печивата ще станат твърди.
- Готовото тесто разделете на 4 части и увийте във фолио. Сложете в хладилника в продължение на 5 часа, а за предпочитане през нощта
- Пригответе си схемата за коледната къщичка. Може лесно да намерите такава в Интернет или я нарисувайте сами.
- Извадете тестото от хладилника и го оставете да се загрее малко. Тестото за меденки е лепкаво, така че е удобно да го държите покрито с фолио. Най-добре е да го разточите директно върху хартия за печене или силиконова подложка и после директно да печете. Разточете тестото с дебелина 5 мм и внимателно изрежете схемата на къщичката. В отворите за прозорците може да сложите карамел или натрошени бонбони, така след изпичане ще се получи красив ефект на стъклени прозорци.
- Печете 10-15 минути частите на къщата. Готовите печива поставете на равна повърхност и оставете да се охладят напълно. От това количество тесто може да направите къщичка, поставката под нея и ще ви остане за украсата.
- След това започнете с украсата и сглобяването. За предпочитане е да украсите къщата, преди да я слепвате. За глазурата разбийте белтъците, като постепенно добавяте пудра захар. По-добре е да направите гъста глазура, а след това да я разредите с преварена вода или лимонов сок до желаната консистенция.
- Поставете глазурата в пош или шприц, а може и в стегнат найлонов плик, отрежете ъгълчето и очертайте украсата и детайлите. Оставете глазурата да изсъхне, най-добре за една нощ.
- За залепване на детайлите използвайте карамел. Просто разтопете захарта в тенджера или тиган. Можете да добавите няколко супени лъжици вода, но не добавяйте много вода, иначе карамелът ще стане течен. Внимателно нанесете карамела върху страните на елементите и ги залепете. Трябва да работите бързо и точно, карамелът се втвърдява бързо. След това с помощта на глазура или карамелени бонбони доукрасете и прикрийте всички шевове.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари