Този шаран го приготвям за Никулден. Интересното при него е, че в плънката няма ориз. Аз слагам орехови ядки и кромид лук.
Вкусът е неповторим и задължително трябва да го пробвате.
Не мога да кажа, че рецептата е от най-лесните, но не е и много трудна.
1 шаран около 1500-2000 грама
6 глави зрял кромид лук
около 1/2 ч.ч.
1 ч.ч. орехови ядки (счукани)
2 лимона
сол, черен пипер, магданоз
Почистваме и измиваме добре шарана. Осоляваме го със сол, натриваме с лимон отвътре и отвън и оставяме да престои.
Нарязваме на едри кубчета (около 1 см) кромида и го задушаваме в мазнината.
След като омекне, прибавяме леко счуканите орехи (на тях не им е нужна дълга топлинна обработка), нарязания магданоз, сол и черен пипер. Разбъркваме добре и оставяме плънката да се охлади. Внимаваме със солта, защото плънката не поема много сол.
С лъжица пълним шарана с плънката и забождаме с клечки за зъби откъм отвора на рибата (или зашиваме с игла и конец). Плънката не е рядка и не излиза навън.
Намазваме дъното на тавата с мазнина и шарана отгоре. На самото дъно нареждаме тънки бамбукови пръчици, за да не залепне рибата при печенето и я разполагаме върху тях.
На няколко места правим напречни разрези на рибата и поставяме лимоновите резенчета в тях.
Слагаме тавата за няколко минути в загрята фурна на 200 градуса.
Наливаме топла вода около 2 ч.ч. и малко сол и печем около 15-20 мин. Вместо алуминиево фолио аз използвах кухненска хартия за печене. Отрязвам кухненската хартия за печене с размери малко по-големи от тези на тавата. Намачквам я на топка и намокрям под чешмата със студена вода.
Разтръсквам я и завивам ястието с мократа хартия, като краищата й остават в тавата.
Правя няколко дупки отгоре върху хартията (за да излиза парата през тях) и така пека рибата на 200 градуса около 1 час.
От време на време махам хартията и проверявам за вкуса и количеството течност.
Ако е нужно, добавям вода (за да не изсъхне рибата при печенето).
След около 1 час печене махам хартията и прибавям останалата част от плънката, доливам вода, и доизпичам рибата на 170-180 градуса на по-ниска скара до готовност (около 40-50 мин).
По време на печенето проверявам внимателно с вилица дали е изпечено добре месото.
Не определям време на печене и точните мерки. Всяка домакиня знае кога и как да се справи с фурната си или да експериментира.