Напролет напълнете един варел до горе с различни видове хранителни отпадъци, а също така с бурени и трева, налейте вода и го оставете за една седмица. Седмица по-късно се върнете отново: Уау! Варелът е пълен само наполовина!
Напълнете отново.
Напролет напълнете един варел до горе с различни видове хранителни отпадъци, а също така с бурени и трева, налейте вода и го оставете за една седмица. Седмица по-късно се върнете отново: Уау! Варелът е пълен само наполовина!
Напълнете отново.
Краставиците растат, а във варела продължава процеса на гниене. В резултат на това пръстта се сляга. До средата на юни, след като опасността от измръзване е преминала, пръстта във варела е 3/4, а краставиците са пораснали. Полиетиленът вече може да бъде отстранен.
По нататък стеблата на краставиците ще растат до някакъв момент вътре във варела, след което в по голямата си част те ще излязат извън него. Там ще пораснат и плодовете на краставиците.
Желателно е всеки слой да се посипва със пръст или тор или с препарати тип ЕМ, като например Байкал ем1, които значително ще ускорят процеса на ферментация. Краставиците ще бъдат по-здрави с такъв компост и ще дадат повече плодове.