Никулден наближава. Предлагаме ви една рецепта за подпечен на фурна пълнен шаран.
Необходими са ви следните продукти:
1 шаран
гъби ( по ваш избор)
2 лукчета "шалот"
3-4 малки лукчета ( може арпаджик)( при мен беше малък червен кромид)
1 морков
1 стрък селъри (целина)
150 мл.
50 мл. зехтин
сол
чер пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Почистете рибата, отстранете главата и опашката. Посолете я отвън и отвътре и овкусете с чер пипер. Нарежете лука "шалот" на ситно и заедно с нарязаните на малки парченца гъби задушете с малко олио и 1-2 с.л. вода до омекване. Когато сместа изстине напълнете рибата и превържете с кухненски канап на няколко места. Нарежете моркова, целината и лукчетата (червеният лук).
Овкусете със сол, щипка чер пипер и магданоз. В тава налейте малко зехтин, сложете нарязаните зеленчуци, а върху тях рибата. Полейте с 3-4 с.л. бяло вино и зехтин и сложете в загряла на 200 гр. фурна. Изпечете, като по време на печенето поливайте по малко с останалото вино. Преди поднасяне поръсете с пресен магданоз.