Трудното лято 2020 постепенно приключва. А това означава, че трудолюбивите домакини вече трябва да се подготвят за лютия сезон на подготовката, за да зарадват както себе си, така и близките си през зимата с домашно приготвени лакомства. И днес ще ви кажем как да приготвите патладжани с чесън за зимата , които свършва за миг. Не можете да си купите такива заготовки в супермаркета!
ПАТЛАДЖАН С ЧЕСЪН ЗА ЗИМАТА
В Индия патладжанът е наричан „кралят на зеленчуците“. Именно оттук този продълговат плод дойде първо в Китай, след това в страните от арабския свят, а по -късно и в Европа. Вече многократно сме разказвали какви прекрасни мезета могат да се направят от патладжан. Днес ще се съсредоточим върху консервирането на този прекрасен зеленчук.
СЪСТАВКИ
2 кг патладжан
500 г лук
глава чесън
150 мл вода
1,5 супени лъжици сол
2 супени лъжици захар
80 мл оцет (9 процента)
2 ч.ч подправки за барбекю
ПОДГОТОВКА
Първата стъпка е да измиете патладжаните, да отрежете опашките и да го обелите с белачка за зеленчуци (или обикновен нож). Първо разрежете обелените патладжани наполовина и след това нарежете на едри парчета.
Обелете лука и го нарежете на половин пръстени. Нарежете чесъна на тънки филийки. Въпреки че можете да смилате чесъна с преса.
Загрейте тиган, изсипете растително масло тук и запържете филийките патладжан от двете страни. След това сложете патладжаните в отделен съд и ги оставете да изстинат.
Пригответе марината в чиста тенджера. За да направите това, изсипете вода, добавете сол и захар. Разбъркайте, за да се разтвори и изсипете оцета. Оставете да заври и оставете да къкри за 1 минута. След това го свалете от котлона и го оставете да изстине.
Поставете патладжана в голяма купа. Поръсете всеки слой отгоре с лук, чесън и подправки за кебап.
Покрийте плътно опакованите патладжани с охладената марината. Покрийте с чиния и натиснете здраво с нещо тежко. Изпратете всичко в хладилника за 12 часа, за да се пусне сокът от патладжан. След това ароматните патладжани могат да бъдат сервирани или покрити за зимата.
Стерилизирайте бурканите. На дъното на всеки стъклен съд първо изпратете лука, а след това и самите патладжани. Отгоре залейте с марината.
Покрийте бурканите с капаци и ги изпратете да стерилизират в тенджера, чието дъно преди това беше покрито със салфетка. Напълнете с топла вода. Оставете да заври и стерилизирайте за 10 минути. След това затворете плътно бурканите, обърнете и оставете да се охлади.
Такива сочни и ароматни патладжани ще бъдат желан гост на масата по всякакви празници. И в моменти, когато искате да поглезите близките си с нещо наистина вкусно, такива домашно приготвени патладжани определено ще ви бъдат полезни. Добър апетит!