Предлагаме ви да опитате рецептата за един по-различен великденски козунак , който традиционно се поднася в съседна Румъния. Дори името е почти същото - cozonac.
Самото тесто е обикновено тесто с мая. Това обаче е овкусено с цитрусови плодове.
Пълнежът е много лесен и съдържа какао на прах, ядки, пудра захар и екстракт от ром. Стафидите се накисват с екстракт от ром или ванилия.
След като тестото и пълнежът са направени, хлябът се навива в стил канелено руло, за да се направят красиви шарки в козунака. Това е забавен ефект.
Шоколадов козунак (Румънска рецепта)
Продукти:
За тестото:
1 чаша топло прясно мляко
3/4 чаша разтопено масло
3 големи яйца стайна температура, разделени на белтъци и жълтъци
2 супени лъжици чист екстракт от ванилия
1 ч.л. екстракт от ром по желание
1 пакетче активна суха мая
3/4 чаша захар
6 чаши брашно
1 настъргана лимонова кора
За пълнежа:
1 чаша стафиди
2 чаши смлени орехи
4 ч. л. какао на прах
1/2 чаша пудра захар
За поръсване/намазване на козунака:
1 яйчен белтък
кафява захар или едра захар за поръсване отгоре
Приготвяне:
Млякото трябва да е топло, но не горещо (43°C).
Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Добавете млякото в купата на миксера с жълтъците, маслото, 2 супени лъжици захар, ванилията, екстракта от ром и маята. Разбъркайте. Оставете да втасва 5 минути, докато стане на мехурчета.
Добавете останалите съставки, като добавяте по 1 чаша от брашното наведнъж и започнете да разбърквате с приставките за тесто на миксера (може да месите и на ръка).
Месете 6-10 минути, докато стане гладко и еластично. Добавете още брашно по 2 супени лъжици наведнъж, ако тестото е много лепкаво.
Поставете тестото в намаслена, чиста купа. Обърнете тестото, така че всички страни да са намаслени. Покрийте с кухненска кърпа.
Поставете на топло място. Оставете да втаса за 1-2 часа, докато удвои обема си.
За плънката:
Сложете стафидите в малка купа. Покрийте с вода, смесена с ванилия или екстракт от ром.
Комбинирайте съставките за пълнежа. Оставете настрана.
Сглобяване на козунака:
След като тестото е втасало, разрежете го наполовина. След това разрежете всяка половина отново на две.
Разточете едно парче тесто в дълъг правоъгълник с дебелина около 1 см.
Поръсете тестото с ¼ от пълнежа. След това поръсете върху ¼ от стафидите, оставяйки около 1 см от горния ръб на тестото без пълнеж.
Завийте по дългия ръб на тестото, плътно, на руло. Разбийте яйцето и намажете слой яйце по горния ръб. Защипете краищата и шевовете, за да ги запечатате.
Продължете по същия начин с останалите 3 парчета тесто.
Застелете форми за хляб с хартия за печене.
Усучете 2 от рулата заедно. Поставете приготвените рула във формата хляб.
Продължете с другите 2 рулца. Поставете ги в друга форма за хляб.
Покрийте козунака. Оставете да втаса за 40 минути до 1 час на топло място.
Загрейте фурната до 180°С. Намажете горната част на козунака с яйчен белтък. Поръсете със захар.
Печете от 40 минути до 1 час, докато станат златисти.
Да ви е сладко!