Салата Елхичка : Тази година изненадайте гостите на празничната трапеза с нещо нетрадиционно като визия и фантастично като вкус! Със сигурност ще оберете овациите с тази оригинална празнична салата , която успешно може да замести всяко основно ястие. Ето необходимите продукти:
Празнична салата Елхичка
Продукти:
- 400-500 г варено пилешко месо (бяло или бутче, по желание)
- 1-2 варени моркова, настъргани
- 3 варени яйца, настъргани
- 1 ябълка настъргана
- 60-70 г настърган кашкавал
- 3 броя киви (актинидия) нарязани на тънки филийки/половинки
- стръкове пресен копър за украса
- малко цвекло за украса (изрязани звездички или панделки, кръгчета...)
За домашната майонеза:
- 150 мл олио
- 1 яйце
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер на прах
Приготвяне:
Месото по избор (може и шунка) нарежете на ситно, а останалите храни сварете и настържете в отделни чинии.
Може да използвате майонеза от магазина, но можете и сами да си я направите за 1 минута.
След това с пасатор започнете да бъркате първо отдолу и като се сгъсти и оформи майонезата, започнете да повдигате накрайника бавно нагоре. Става бързо и майонезата е готова за минута. След това я изсипете в пош или шприц, за да улесните намазването.
В продълговата десертна чиния първо наредете ситно накълцаното месо във формата на елха. Отгоре се намазва с тънък слой майонеза.
Върху него се нареждат настърганите (предварително сварени) моркови. Леко притиснете отгоре и изравнете с лъжицата, за да стане равномерно. Намажете с тънък слой майонеза.
Следващият слой са сварени и ситно настъргани яйца. Намажете ги добре и ги покрийте със слой майонеза.
Настържете една ябълка върху този слой. настържете ябълката непосредствено преди сервиране, за да не потъмнее. И отново намажете с тънък слой майонеза. Последният слой е настърган кашкавал, който може да бъде пармезан или друг по ваш избор.
Нарежете кивито на филийки и след това на половинки. Започнете да подреждате от върха на коледната елха и постепенно вървете надолу. Отстрани наредете стръкчетата пресен копър.
Завършете украсата с малки декорации от червено цвекло.
Да ви е сладко!